články 2023




     V neděli 31. prosince jsme opět po roce vyrazili na silvestrovský výšlap. Opět jsme zvolili prověřenou trasu přes Lužkovice a ameriku abysme dorazili do hospůdky na Hvozdné, kde jsme dali odpočinout nohám a trochu se posilnili na další cestu. Pokračovali jsme směrem na Štípu a doleva na naučnou stezku obce Hvozdná. V lese jsme si opekli špekáčky a po menším odpočinku jsme pokračovali dál kolem Jurého až zase do Lužkovic, kde byl náš cíl v hospůdce na hřišti. Tam jsme chvilku poseděli, pokecali a pak jsme se již rozprchli domů chystat vše na večerní příchod Nového roku.



     V pondělí 11. prosince jsme s mladými hasiči vyrazili na bowling do Interhotelu Zlín. Sešlo se celkem 15 dětí a všechny vedly těžký souboj o přední příčky. Po vyrovnaném souboji jsme si ještě dali společně pizzu a plní dojmů se zase rozjeli ke svým domovům. (foto)

autor: Iva Haferníková



     V sobotu 9. prosince se bratři Balajka a Čapák zúčastnili Výroční schůze na Želechovických Pasekách. Po přivítání hostů se společně držela minuta ticha za hasiče, kteří nás v tomto roce opustili. Následně starosta sboru společně s jednatelem přednesli plán činnosti za uplynulý rok, zhodnotili jej a nastínili plány na rok 2024. Velkou radost sboru určitě dělal a dělat bude jejich mládež, která sbírá mnoho úspěchů. Poslední zprávou bylo oznámení dlouholetého jednatele a člena výboru, Zdeňka Časty, že jako jednatel ve sboru končí. Věříme, že bude náročné za něj najít odpovídající náhradu. Úplně poslední povinností byla společná večeře následována volnou zábavou, která se nesla v příjemném přátelském duchu.

autor: Kryštof Balajka



     V pátek 8. prosince se bratr Dolanský zúčastnil Výroční valné hromady u bratrů na Klečůvce. Nejdůležitější zprávou byla změna na pozici velitele sboru, kterou kolem úctyhodných 30 let vykonával Mira Rafaja (nadále vykonává velitele výjezdové jednotky). I my mu děkujeme za jeho práci a novému veliteli přejeme mnoho úspěšných let v jeho důležité funkci. Zbytek schůze proběhl již standardním stylem se všemy zprávami atd. Byť se jedná o relativně malou místní část města Zlína, tak činnost sboru je opravdu velmi bohatá, zejména jejich kulturní a společenská činnost.



     V pátek 1. prosince se konala naše Výroční valná hromada. Po loňských dobrých zkušenostech jsme opět využili služeb Hospůdky na hřišti v Lužkovicích a vše dopadlo parádně.      Po přivítání hostů a minutě ticha za zemřelé sestry a bratry přečetl jednatel sboru Zprávu o činnosti za letošní rok dostupnou zde. Následovala zpráva hospodáře sboru a zpráva revizora sboru.

     Dále byl vyhodnocen plán činnosti na letošní rok, po němž měli naši mladí hasiči krátké kulturní vystoupení. Předposledním bodem byl plán činnosti na rok 2024 a jako poslední bod byla diskuze, ve které promluvila místostarostka obce a zástupkyně TJ Sokol v jedné osobě paní Gajdůšková, dále zástupce OSH Zlín bratr Cholasta, bratr Zicha za 8. okrsek, sestra Vernerová za místní pobočku ČČK a dále pak zástupci všech pozvaných sborů.

     Následovala chutná večeře a dále volná zábava, která pokračovala dlouho do noci. (foto)



     V sobotu 25. listopadu se opět uskutečnilo rozsvěcování vánočního stromu v naší obci. Jako poslední roky se akce koná v prostoru parkoviště před obchodem Jednota, kde je dostatek místa pro stánky nejrůznějšího charakteru. Pití, něco málo k snědku, pro děti párky v rohlíku, domácí a upomínkové předměty a spousta dalších výrobků.

     I my jsme byli na místě s naším (turbo)svařákem a zabijačkovými dobrotami, které jsme chystali, dalo by se říct, již od čtvrtka. Na akci dorazila opravdu spousta lidí, kteří se zjevně bavili, konverzovali spolu na různá témata atd.

     Na akci vystupovaly děti ze ZUŠ Morava a také zpěvačka Andrea Gaidi, starosta obce měl projev a vrcholem bylo samotné rozsvícení vánočního stromečku. Na místě vládla pokojná atmosféra a bylo vidět, že vánoce se nezadržitelně blíží. Tak za rok! (foto obce)



     V sobotu 11. listopadu se sestry Ivana Haferníková a Veronika Zichová zúčastnily výroční valné hromady sboru dobrovolných hasičů Jaroslavic. Po přivítání všech přítomných následovala zpráva o činnosti sboru, která byla velmi bohatá. Mimo běžnou činnost, na kterou jsme zvyklí napříč všemi sbory (soutěže, výjezdy, brigády), bych vyzdvihla hlavně práci s mládeží a utužování vztahů všech členů na společných výletech. Naopak na výjezdech by kluci měli trošku zapracovat a vyjet vždy, když jsou k nějaké události povoláni. Celý večer se nesl ve velmi přátelské atmosféře do pozdních večerních hodin.

autor: Iva Haferníková



     V pátek 3. listopadu se konalo Shromáždění představitelů sborů dobrovolných hasičů okresu Zlín. Tentokráte v Kulturním domě v Bratřejově.

     Na programu bylo celkem 14 bodů a hned zkraje byli přivítáni hosté. Bratr Polanský - starosta OSH Vsetín, p. Zívalík za firmu Požární bezpečnost, bratr Štalmach za Aktiv zasloužilých hasičů a bratr Kopečný - starosta místního sboru. Po tomto následovala minuta ticha za zemřelé bratry a sestry.

     Schůzi bylo přítomno 95 z celkem 116 sborů, což bylo 82% a tedy schůze byla usnášeníschopná.

     Následně byly schváleny pracovní komise a další povinné věci.

     V dalším bodě bratr Nevařil, starosta OSH Zlín, provedl kontrolu usnesení a přečetl zprávu o činnosti OSH Zlín za rok 2023, která byla velmi obsáhlá. Oproti minulému roku stoupla členská základna o 154 členů na 7880. Další důležitou zprávou byla informace, že na základě auditu bylo stanoveno, že následující volby do vedoucích funkcí na všech úrovních proběhnou místo roku 2024 až v roce 2025 a to kvůli různým omezením během pandemie covidu.

     Předchozí starosta našeho OSH bratr Bernátík pak přečetl zprávu Okresní kontrolní a revizní rady jako její předseda. Zpráva konstatovala, že je vše v pořádku co se týče činnosti a hospodaření OSH Zlín.

     Dále starosta Nevařil probral plnění rozpočtu na letošní rok a návrh na příští rok. Letos se očekává přebytek asi 400 tisíc Kč. Kvůli poplatkům proběhla také změna banky a to z ČSOB na FIO, kdy se tímto ušetří za rok několik tisíc Kč. OSH Zlín také dostalo finanční dar 500 000 Kč od Zlínského kraje na pořízení nového osobního auta Škoda Superb, který nahradil 16 let starou Škodu Octavii. Následně také bezúplatně získá dopravní automobil od HZS Zlínského kraje, který bude sloužit k přepravě materiálu na soutěže a jiné akce pořádané OSH.

     Sestra Gofroňová následně probrala další 4 body jednání: Program jednání Výkonného výboru OSH Zlín na rok 2024, Plán činnosti OSH Zlín na rok 2024, Zabezpečení valných hromad za rok 2023 a Hlavní zaměření činnosti OSH Zlín na rok 2024.

     Následovala diskuze, do které se nejdříve přihlásil starosta OSH Zlín bratr Nevařil s tím, že školení pokladníků se přesunuje z jara na podzim přesněji na 19. 11. 2023 a bude se konat ve zbrojnici Zlína - Prštného.

     Dále se přihlásil bratr Polanský se svou zdravicí a po něm p. Zívalík za Požární bezpečnost, který po zdravici přečetl ještě děkovný dopis od majitele firmy.

     Pokračoval bratr Novák s dotazem na změnu výše členských příspěvků, kdy odpovědí bylo to, že v dohledné době se to neplánuje.

     Posledním, kdo měl příspěvek v diskuzi, byl bratr Štalmach, který uvedl pár informací za Aktiv zasloužilých hasičů. Aktuálně má aktiv 26 členů, z čehož 4 jsou ženy. Za celou dobu existence obdrželo v okrese Zlín toto nejvyšší vyznamenání celkem pouze 61 hasičů a hasiček, což jasně značí, že nejde o běžné vyznamenání.

     Předposledním bodem bylo usnesení ze schůze, které bylo odsouhlaseno.

     Závěrem řekl pár slov bratr Nevařil za celé OSH Zlín a popřál všem dobrou chuť u následné večeře.



     V sobotu 14. října jsme uspořádali již tradiční vodění berana po naší obci. Ráno po nezbytném občerstvení jsme společně s muzikanty a nastrojeným beranem vyrazili na cestu od zbrojnice do centra obce. S beránkem jsme procházeli všechny ulice naší obce a dům od domu jsme hráli různé písničky a povídali si s místními obyvateli. Obec máme velmi rozsáhlou, tak jsme i tento rok, stejně jako minulé ročníky skončili až za soumraku. V průběhu našeho chození s beránkem, druhá skupina připravovala vše potřebné na večerní hodovou zábavu, kde k tanci a poslechu zahrály kapely Deam a VitaminM. Škoda jen, že si nedošlo zatančit více lidí. Děkujeme všem občanům za jejich podporu a těšíme se opět další rok. (foto)

autor: Verča Zichová



     Ve dnech 29. září - 1. října se konalo podzimní školení vedoucích mládeže v Morkovicích. Pro stávající vedoucí Ivanu Haferníkovou a Kryštofa Balajku se jednalo pouze o pátek, ale protože jsme s sebou brali také naše mlaďochy Adélu Polepilovou a Matěje Kuličku, po dlouhé době jsme byli zapojeni celý víkend.

     V pátek jsme si všichni společně prošli disciplínu požární útok CTIF a následně jsme byli seznámeni s novým "braňákem", nyní Závod hasičské všestrannosti a brannosti. Mimo to, že tato disciplína se již neřadí do Hry Plamen, doznala velmi výrazných změn ať už obsahově, tak i tím, že nyní se jí mohou účastnit také děti ze základních škol.

     Sobota se nesla v duchu teorie a her pro nováčky a v neděli pro tyto byly připraveny testy. Všichni úspěšně absolvovali a tak se můžeme pochlubit dvěma novými instruktory mládeže (vedoucím se stávají při dovršení 18-ti let). Zajisté budete všichni souhlasit, že je třeba ve vzdělání podporovat své pomocníky a nástupce.

autor: Iva Haferníková



     V sobotu 23. září se uskutečnil již pátý ročník naší okrskové hasičské pouti. Celý týden bylo hezky, ale zrovna na víkend byl hlášen déšť a zataženo. Bohužel nečekaně se předpověď opravdu vyplnila a pršelo a bylo prostě hnusně. Po desáté hodině dopolední jsme se začali scházet před obecním úřadem. Kromě hasičů z našeho okrsku dorazili i muzikanti a i přes nevlídné počasí přišlo několik našich občanů.

     Vše začalo kolem 10:45 proslovem starosty 8. okrsku bratrem Zichou, po němž za obec řekla pár slov místostarostka naší obce paní Gajdůšková. Poté byl položen k Památníku padlím věnec a zahrála česká hymna. Následně jsme se v průvodu odebrali do místního kostela na mši svatou za živé a zemřelé hasiče a hasičky. Zde nás přivítal náš nový pan farář p. Mališka, který přebral pomyslné žezlo po p. Martinkovi.

     Mše svatá proběhla hladce a po společné fotce uvnitř chrámu Páně jsme všichni nastoupili do aut a odjeli do areálu Střelnice. Průvod od kostela do areálu jsme kvůli nepřízni počasí byli nuceni bohužel vynechat. Na Střelnici bylo připraveno občerstvení pro účastníky pouti a dále se pokračovalo volnou zábavou. Akce se i přes škaredé počasí povedla a příští rok snad bude počasí lepší. Děkujeme všem účastníkům, kteří se pouti zúčastnili. Odpolední program byl pak jasný, následovala námi pořádaná soutěž TFA. (foto)



     V neděli 17. září se naše výjezdová jednotka zúčastnila školení první pomoci a její provádění při případném hasičském zásahu. Zúčastnili se i kluci z vedlejší Lípy.

     Školení prováděl profi záchranář ze ZZS Zlínského kraje. Vysvětlil nám zásady, způsoby a techniky provádění potřebných úkonů. Také přidal pár dobrých postřehů z praxe.

     Součástí bylo i seznámení s funkcí Automatizovaného externího defibrilátoru tzv. AEDéčka, které vozí záchranka, někteří hasiči i policisté. V dnešní době jsou běžně k vidění i v nákupních centrech a disponují s nimi i některé soukromé firmy. Proto i pro nás to mělo určitě cenu.



     V sobotu 26. srpna jsme po domluvě vyrazili na ukázku hasičské techniky na "Rodinný den" do nedaleké firmy Lukrom. Po našem příjezdu do firmy jsme provedli zásah natažením útočného vedení z cisterny, aby přítomní, zejména tedy děti, měli zážitek tak říkajíc naživo. Poté jsme vystavili naší cisternu a zodpovídali jsme otázky jak na techniku, tak na ustrojení hasičů. Celá akce se vydařila a doufám, že se líbila.

autor: Patrik Coufalík



     O víkendu 18. - 20. srpna se vše neslo v duchu Barum Czech Rally Zlín. I když se RZ Pindula jela až v neděli, my jsme měli s přípravami na Střelnici plné ruce práce už od pátku. Připravovaly se prodejní stánky, vařilo se i uklízelo. Stejně, jako v přechozích letech, hledalo v areálu Střelnice útočiště mnoho fanoušku této legendární rally. Někteří zde stanovali, někteří se jen zastavili občerstvit. V letošním roce počasí opravdu přálo a vysoké teploty dávaly zabrat nejen závodníkům.

     Pátek i sobota probíhaly téměř totožně, ale neděle už byla o dost "nadupanější". My jsme byli na fanoušky připraveni už v 6:30, jelikož v 7:21 již proběhlo uzavření trati a 7:45 startovaly první vozy Green Rally (elektroauta). V 9:21 odstartovalo hlavní pole Barum Rally a od 11:36 potěšilo oko nejednoho diváka Star Rally (historici). Druhé průjezdy kolem Střelnice odstartovaly ve 14:11 hodin.

     Vzhledem k tomu, že se letos jelo ve směru od Lípy na Paseky, značná část prostoru musela být zapáskována. Za zmínku jistě také stojí změna trati, kdy se za JZD jelo směr Jaroslavické Paseky a Kudlov (kolem Myslivecké chaty). Tato část se jela naposledy v roce 1994. (foto)

autor: Iva Haferníková



     Ve čtvrtek 27. července se naše jednotka v podvečerních hodinách zúčastnila ukázky pro příměstský tábor při DDM Astra Zlín. Jednalo se o ukázku první pomoci, ukázku správného transportu zraněné osoby z lesa na páteřní desce. Z fiktivní "zprávy o události" jsme věděli jen přibližné místo, a že se jedná o úraz v lese - pád stromu.

     S pomocí dětí jsme tedy vytvořili rojnici a našeho "zraněného" nalezli. Ihned jsme začali s první pomocí a bylo rozhodnuto a transportu za použití páteřní desky.

     Po snesení pacienta jsme ukázku ukončili a dětem ještě ukázali naše vybavení včetně cisterny. I na svůj věk (přes 30 let) měla spoustu fanoušků!

     Děkujeme a doufáme, že jsme třeba namotivovali alespoň jednoho budoucího hasiče/záchranáře. (foto)

autor: Kryštof Balajka



     V sobotu 15. července proběhla Želechovická odrážedla. První pokus o uspořádání závodu se vydařil na jedničku. Tropické počasí sice lákalo spíše k vodě, ale i tak se našlo na desítku místních srdcařů, kteří akce využili a odnesli si tak opálení v závodním tempu.

     Jely se dvě měřené jízdy a prakticky vyhráli všichni zúčastnění. Absolutním vítězem byla "holka", která pokořila i všechny tatínky, maminky či organizátory. Zapojili jsme se do závodění prostě všichni a o půjčování závodního nářadí nebyla nouze.

     Velký dík za podporu patří Capri-Sun, Datart, Dětský den Želechovice a speciální děkovačku posíláme Jirkovi Thurnerovi, který se podílel na přípravě a průběhu celé akce. (foto)

autor: Iva Haferníková



     Ve čtvrtek 29. června jsme měli u nás na zbrojnici vzácnou návštěvu. Zavítala k nám exkurze z organizace Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín. Na začátku jsme dětem udělali osvětu o tom, jak se vlastně liší práce dobrovolných hasičů od těch profesionálních. Největším lákadlem však bylo naše vybavení, kdy jsme dětem připravili ukázku našich zásahových obleků, na jejichž vyzkoušení se stála řada! Dále pak jsme dětem předvedli historický vývoj zásahových přileb, dýchací techniku či vybavení používané při poskytování první pomoci. Ukázali jsme vlastně celou naši skromnou zbrojnici, včetně šaten a naší klubovny. Třeba se jednoho dne dočkáme trošku reprezentativnějších prostor.

     Pomyslná třešnička na dortu však byla naše výjezdová technika. Ukázali jsme sice i naši dodávku, ale pozornost dětí jednoznačně upoutala naše cisterna. Děti si vyzkoušely, jaké to má strojník za volantem naší Liazky, jak se asi cítí velitel a hasiči. Aby se děti mohly cítit jako opravdový hasiči, připravili jsme jim jeden útočný proud a vyzkoušeli si hašení kombinovanou proudnicí. Na konci jsme dětem ještě zastříkali z děla, zablikali majáky a zodpověděli pár zvídavých dotazů. Nakonec nám nezbývalo nic jiného, než se rozloučit. My jsme si to moc užili a byli jsme rádi, že jsme mohli předat dětem nějaké zážitky. Rádi si to zopakujeme! (foto)

autor: Kryštof Balajka



     V neděli 25. června jsme opět jako každý rok zorganizovali pravidelnou odbornou přípravu pro jednotky požární ochrany z našeho okolí. Opět po roce jsme si mohli všichni vyzkoušet kooperaci při dálkové dopravě vody, která se běžně při zásahu nedělá. I letos cvičení proběhlo v den pouti, aby ukázce také mohlo přihlížet co nejvíce občanů, kteří to mohou vidět opravdu z první ruky.

     Trasa vedla od místní pošty z potoka, kde se voda sála, až k ohni v areálu naší Střelnice, což je cca 750 metrů. Vše proběhlo na výbornou a voda se na místo dostala za zhruba 9 minut od doznění sirény, což je velmi solidní čas.

     Po uhašení ohně bylo provedeno vyhodnocení celé akce velitele 8. okrsku, který konstatoval, že vše proběhlo, jak mělo až na nějaké mušky.

     Všem jednotkám děkujeme za účast a provedení odborné přípravy (Jaroslavice, Klečůvka, Lípa, Lužkovice, Provodov, Zádveřice, Želechovické Paseky). Díky patří taky všem našim členům, kteří se této akce zúčastnili. (foto)



     V sobotu 24. června jsme se zúčastnili ukázky na Dětském dnu v Lužkovicích. Na fotbalové hřiště, kde se Dětský den konal, jsme přijeli naší cisternou a následně jsme společně s nejmladšími lužkovickými hasiči předvedli požární útok. Věřím, že se lužkovickým bratrům celá akce vyvedla a nejmladší hasiči si vyzkoušeli, že požární útok je vlastně taková příprava na opravdový zásah.

autor: Kryštof Balajka



     V sobotu 27. května se uskutečnil dlouho očekávaný a ještě déle připravovaný 2. ročník velkého dětského dne, který jsme pořádali opět u nás na Střelnici v Želechovicích nad Dřevnicí.

     Jako minulý ročník, celkovou organizaci této monstrakce si vzaly za své naše hasičky Iva Hrazdirová a Verča Zichová. Nutno podotknout, že letos trumfly samy sebe a překonaly s přehledem ročník první.

     Nelze nezmínit skoro roční práci našich ředitelek dětského dne, kdy zařizovaly jednotlivé ukázky a stánky a samozřejmě sháněly sponzory. Náročná práce, která se jim povedla na výbornou. Samotné chystání začalo již ve čtvrtek před akcí a skončilo až v sobotu těsně před začátkem akce. Vše bylo na svém místě včetně bufetů, které zásobovaly všechny přítomné energií potřebnou pro tak náročný den, zejména tedy rodiče, aby to ve zdraví přežili.

     Celá akce byla ve znamení Tlapkové patroly a i na místě byli osobně dva dětští hrdinové a to Marshall a Skye, kteří se s dětmi neunavně fotili a dělali různé legrácky. Na místě bylo celkem 12 stanovišť pro naše malé miláčky, kde plnili různé úkoly. Od skákání v pytli, přes střílení vzduchovkou, až po dojení krávy (její makety v životní velikosti). Dále byly pro přítomné děti nachystány další atrakce např. skákací hrad, hasičská technika, stánek s virtuální realitou, pěnová párty, malování na obličej a další. Celý den pak probíhaly různé ukázky a to např. dětí z naší mateřské a základní školy, agility, ukázka bojového umění, přetahování lanem a také na závěr přiletělo letadlo, které všem přítomným při několika proletech shazovalo bonbóny v množství větším než malém. Ve finále jsme ještě skáceli májku, čímž jsme dodrželi tradiční rituál. Děti se na májku hned vrhly a škubaly všechny ozdoby, které na májce byly. Prostě fun :D

     Nakonec se akce zúčastnilo přes 500 dětí a celkem se na místě vystřídalo odhadem 1500-2000 lidí, což byla fakt pecka!

     Určitě to není úplný popis celé akce, ale spíše takové navnadění na další ročník, který bude určitě minimálně tak našlapaný jako ten letošní. Tak neváhejte a sledujte náš web a facebook, až zveřejníme termín dalšího ročníku ;)

     Na konci tohoto článku je třeba poděkovat sponzorům, kteří naši akci podpořili jak materiálně tak finančně, protože bez jejich darů by taková akce určitě proběhnout nemohla.

     Dále děkujeme všem pořadatelům, kterých bylo letos přes 80!!! a také všem, kteří celou akci chystali, a ještě větší dík všem, kteří pomohli vše zase uklidit a odvozit.

     A ještě poslední velké poděkování patří výbornému a bezprostřednímu komentátorovi celého dne mistru Haffovi, který opět, jako vloni, večer nemohl skoro mluvit. Je to prostě profík.

     Celé to bylo prostě top strop :D (foto 1, foto 2)



     V neděli 7. května se náš sbor opět zúčastnil každoroční hasičské pouti na Provodově. Jednalo se stejně jako na Hostýně již o XXVIII. ročník. Jako každý rok jsme čekali na autobusovou linku v Želechovicích na rožku, ale letos nás rádi vzali hasiči z Ostraty a odvezli nás až na místo.

     Po příjezdu proběhl zápis všech sborů, které na místo přijely. Těsně před desátou hodinou dopolední se začaly řadit do průvodu prapory (celkem 9) a ostatní členové jednotlivých sborů. První zastávka byla u hřbitova, kde proběhlo uctění památky zemřelých hasičů z Provodova smuteční famfárou a minutou ticha.

     Když se průvod opět rozešel, přivítal nás na mši svatou pan farář, který nás už vyhlížel od kostela panny Marie. Zhruba po půl 11 začala mše svatá i s požehnáním jednoho praporu. Po mši opět došlo k řazení do průvodu. Když průvod došel až k hospůdce pod kostelem, velitel místního sboru dobrovolných hasičů z Provodova, nám popřál, aby se nám v dalších letech dařilo a zavelel "rozchod". Po rozchodu se všechny sbory, i ten náš, rozešly za občerstvením a odpočinkem.

     Příznivé počasí nám tak přispělo k příjemné atmosféře svátečního dne. (foto)

autor: Mára Čuřík



     V neděli 30. dubna jsme uspořádali stavění májky na naší Střelnici. V 15 hodin jsme se sešli a začali upravovat májku a chystat celou akci. Oficiální start byl v 16 hodin a májku jsme úspěšně postavili po 17. hodině. Pak jsme udělali táborák a přítomné děti s rodiči si mohli opéct špekáčky. Počasí také celkem vyšlo a tak se celá akce povedla. (foto)



     V sobotu 29. dubna jsme opět navštívili mezinárodní hasičskou pouť na svatém Hostýně. Šlo o již XXVIII. ročník této věhlasné hasičské sešlosti. Jako vždy jsme se přidali k hasičům z Provodova a jeli s nimi autobusem až na místo. Po naší registraci jsme se šli podívat po místních stáncích a občerstvit se.

     Před desátou hodinou se začal řadit slavnostní průvod, který se posléze vydal k chrámu Páně v čele s vedením SH ČMS a jinými vzácnými hosty.

     Po mši svaté jsme poobědvali a pokoupili ještě nějaké dárečky pro naše drahé doma. Pak nás bohužel zastihl déšť, který nám krom jiného znemožnil hromadnou fotku, kterou běžně každý rok děláme před bazilikou. I tak jsme ale něco vyfotit zvládli a pak jsme se již vydali směrem k autobusu na cestu domů.

     I přes to, že se ke konci pokazilo počasí, tak jsme si výlet užili a už se těšíme na další ročník.

     Celkem bylo na místě zaregistrováno 1200 uniformovaných hasičů ze 127 sborů s 95 prapory. (foto)



     V sobotu 15. dubna jsme jako každoročně vyrazili do ulic našeho velkoměsta na lov železného šrotu. Naštěstí jsme neměli žádné info ohledně cizích nájezdníků, takže tento rok vše proběhlo bez problému. Vyjeli jsme kolem deváté ráno a poctivě projížděli jednu ulici po druhé. Jelikož někteří zřejmě zaspali, museli jsme se k některým domům opětovně vracet a tak se akce lehce protáhla. I tak to ale byla úspěšná akce a všem, kdo nám nějaký železný odpad darovali, velmi děkujeme.



     V pátek 24. března se od 15 hodin uskutečnilo v budově HZS Zlínského kraje instrukčně metodické zaměstnání pro velitele jednotek SDH obcí z hasebního obvodu stanice Zlín. Tzv. velitelský den se koná zpravidla jednou ročně a probírají se zde důležitá témata, která se týkají naší práce. Také je to výborná příležitost prodiskutovat se zástupci HZS i jiná témata, která nás dobráky pálí apod.

     Celý IMZ byl koncipován do několika bodů a to: odborná příprava jednotek, dotace na zbrojnice, auta a vybavení, portál HZS, dílčí zpráva o zásahu, motorové pily a jejich kurzy, souhrn metodických cvičení a jejich změny, taktika likvidace lesních požáru, praní věcí a plnění lahví a posledním bodem byly radiostanice a jejich použití.



     V pátek 10. března jsme se vydali v rámci utužování kolektivu na bowling do Zlína na Jižní svahy. Sešli jsme se v hojném počtu a nezbývalo než začít hrát a poměřovat své dovednosti, samozřejmě pouze zdravě ve sportovním duchu. Ti, kteří nehráli, pak přihlíželi a fandili. Dvouhodinové koulení nás celkem unavilo, ale většina byla s výsledky spokojena a to je to hlavní. Seděli jsme ještě pár hodin a jedlo se a pilo se a prostě to byl fajn relax. (foto)



     V pátek 24. února zástupci našeho sboru přijali pozvání na Výroční schůzi místní skupiny Českého červeného kříže. Schůze, která se konala v coffee baru na sokolovně se zúčastnili bratři Hrazdira a Kűhr.

     Schůze začala krátce po 16. hodině přivítáním předsedkyní spolku paní Novotnou. Následovala minuta ticha za zemřelé členy a členky, po níž paní Hurtová přečetla zprávu o činnosti za uplynulý rok. Dále paní Turnerová přítomné informovala o hospodaření za rok 2022. Revizní zpráva paní Světlíkové konstatovala, že všechny operace a činnosti byly provedeny v pořádku.

     Následovaly příspěvky hostů a to starosty naší obce pana Thurnera, předsedy místního sokola pana Krajči, bratra Hrazdiry a v neposlední řadě také zástupkyň Oblastního spolku Českého červeného kříže ze Zlína (paní Vařáková - statutární zástupkyně a paní Stýblová - ředitelka úřadu) coby nadřízeného orgánu.

     Posledním oficiálním bodem bylo předání ocenění zasloužilým dárcům krve, které si převzali pouze 2 ocenění, kteří byli na místě (jedním z nich byla naše členka Katka Kűhrová, která převzala ocenění k bronzové plaketě profesora Jánského - gratulujeme!). Zbylým dárcům budou ocenění doručena osobně.



     V pátek 27. ledna se bratři Balajka a Čapák zúčastnili Výroční schůze SDH Lípa. Schůze se konala na stále nedávno zbudované zbrojnici v Lípě. Poprvé jsme tak měli možnost si pořádně prohlédnout, jak se bratrům a sestrám ze sousedního sboru bydlí.

     Po úvodním proslovu starostky sboru a přivítání všech hostů jsme uctili minutou ticha ty, kteří se už s námi nemohli sejít. Následovala zpráva o činnosti MH a sboru, ať už ohledně soutěží či všech akcí, které místní sbor pořádal. Zde bych rád vyzvedl fakt, že z části akcí, kde sbor figuroval a vydělal peníze, zisk přerozdělil a poslal jej na dobročinné účely. Skvělý nápad a zdroj inspirace pro ostatní sbory. Posledními body byla zpráva o činnosti výjezdové jednotky a plán práce sboru na rok 2023. Závěrečným bodem byla diskuze, kdy jsme za náš sbor popřáli výjezdové jednotce mnoho bezporuchových a bezproblémových kilometrů s novou cisternou a sboru mnoho povedených akcí. Poté následovala večeře a volná zábava, kdy jsme probírali všemožná témata až do pozdních hodin.

autor: Kryštof Balajka



     O víkendu 13. - 15. ledna se opět uskutečnila naše tradiční zabijačka a to v klasickém termínu a taky v klasickém formátu bez nějakých restrikcí a omezení.

     Vše začalo již v pátek úklidem, chystáním zbrojnice na sobotu a také vařením krup a dalších příprav na den D.

     V sobotu to celé vypuklo. Ráno přijel pašík, resp. dovezl ho jeden z bratrů hasičů a za chvilku už spinkal na zemi (ten pašík, ne bratr). Samozřejmě vše proběhlo profesionálně rukama zkušeného řezníka z našich řad. Následovala očista a rozbourání prasátka na jednotlivé části. Nevynechali jsme samozřejmě ani klasickou vaječinu na snídani.

     Každý se něčeho chytl a práce šla pěkně od ruky. Po poledni jsme pojedli vařené maso a práce pokračovaly dále. Později odpoledne jsme se posilnili pečeným masem se zelím a chlebem.

     Čím více se stmívalo, tím méně práce scházelo udělat a pak, když už bylo vše hotovo, jsme si konečně volně sedli a začali klábosit o všem možném i nemožném. U toho nechyběl čirý posilňovač a ke spláchnutí pivečko. A sedělo se a sedělo...

     V neděli pak následoval kompletní úklid, umývání nádobí, což je na celé zabijačce asi to nejhorší, a oběd ve formě čerstvých řízků a bramborového salátu. To byla mňamka! Poté se již jen rozdělila výslužka a šli jsme domů odpočívat :-) (foto)



     V pátek 13. ledna se bratři Čechmánek, Hrazdira a Smolka zúčastnili okrskové Výroční valné hromady, která se konala ve zbrojnici na Želechovických Pasekách.

     Přítomni byli zástupci všech sborů v okrsku, taktéž skoro celý výkonný výbor okrsku a také nás poctil svou návštěvou starosta OSH Zlín bratr Nevařil.

     Začalo se klasicky minutou ticha za zemřelé bratry a sestry a pokračovalo se zprávou o činnosti 8. okrsku. Poté následovala zpráva hospodáře sboru a také okrskového preventisty. Vyhodnotil se plán práce za loňský rok a odhlasoval se další na rok aktuální.

     Závěrečným bodem byla diskuze, ve které si jako první vzal slovo bratr Nevařil. Ten zhodnotil činnost okrsku dle přednesené zprávy a svých interních informací a dopadli jsme dobře. Dále zhodnotil situaci velitel okrsku bratr Cholasta z Lípy.

     Po oficiální části následovala chutná večeře, za což místnímu sboru patří poděkování. Poté se již jen neformálně sedělo a klábosilo.



     V sobotu 7. ledna, tedy v podstatě hned ze začátku roku, se členové Kryštof Balajka a Robert Čapák zúčastnili Výroční valné hromady bratrů a sester z Lužkovic. Ti nás přivítali v prostorách Hospůdky na hřišti.

     Prvním bodem bylo představení všech hostů, po kterém následovala minuta ticha za všechny členy, kteří nás v minulém roce opustili. Poté se pokračovalo zprávami o činnosti sboru, výjezdové jednotky a také o činnosti a úspěších těch nejmladších. Posledním bodem byla diskuze a po večeři následovala volná zábava, která probíhala ve velmi přátelském duchu a pokračovala až do pozdních hodin.

autor: Kryštof Balajka