zásahy 2007




přehled výjezdů za rok 2007 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.


neděle 18. listopadu
výjezd na Veselou (okres Zlín). Již podruhé v uplynulém týdnu jsme vyjížděli k zásahu. V neděli ráno pár minut před půl devátou jsme vyrazili k požáru stolárny na Veselé. U zbrojnice jsme se sešli 3 z našeho sboru a dva Lužkovičtí hasiči, kteří jeli s námi. Když jsme přijížděli, viděli jsme již z dálky spoustu kouře, který se valil z místa požáru. Nedlouho po našem příjezdu se dostavil ještě jeden hasič z našeho sboru. Zásah byl docela náročný, mimo jiné proto, že byl mráz. Na půdě v hořící stolárně bylo hodně sena a v přízemí byla kotelna, kde zase hořelo uskladněné dřevo. Vypomáhali jsme s hašením pomocí dvou proudů C, potom při vyklízení doutnajícího sena z budovy a po celou dobu zásahu jsme také pomáhali zásobovat vodou. Na místě zasahovaly také další sbory dobrovolných hasičů z okolí. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde. Další foto z požáru od Davida Krajči (SDH Lípa) zde.


pondělí 12. listopadu
výjezd v Želechovicích nad Dřevnicí (okres Zlín). Poklidný pondělní šerý večer u nás v obci narušila siréna, která se na naší poště rozhučela v 18:28. Okamžitě všichni hasiči věděli, co musí udělat a to dostat se co nejrychleji na naši zbrojnici. Tato věc se podařila pěti členům našeho sboru a 18:37, narozdíl od minulého zásahu, se bezproblému vyjelo s naší cisternou. Během startu jsme dostali hlášení, že hoří v přímo u nás v Želechovicích, což už se dost dlouho nestalo. Přesně hořel trám zazděný v komíně rodinného domu na ulici Lysá. Po našem příjezdu již byl oheň pod kontrolou profesionálů ze Zlína a tak jsme jen nějaký čas počkali, zda nás nebude třeba. Nakonec naší pomoci využito nebylo a kolem 20:00 jsme byli zpět ve zbrojnici. Kromě nás a HZS Zlín na místě zasahoval SDH Lužkovice. Zpráva z portálu POŽÁRY.cz zde.


neděle 23. září
výjezd do Lužkovic (okres Zlín). Klidnou neděli v naší obci narušila kolem 15:45 naše siréna, umístěná na místní poště, která se dá spustit jak ručně přímo na místě, tak i dálkově z města Zlín. Tentokráte byl poplach vyhlášen z města. Po zaznění nezbývalo tedy nic jiného, než se co nejrychleji vydat do naší zbrojnice. Na místě se nás sešlo asi během 5ti minut od vyhlášení celkem 6. Naneštěstí se ale nedostavil žádný z našich 4 řidičů a tak jsme museli všechny obvolávat. Bohužel k tomuto problému přibyl posléze další, a to technická závada na naší cisterně. Nakonec se ale vše vyřešilo (dojel řidič, který doslova utekl z práce a odstranili jsme technickou závadu) a mohli jsme vyjet na místo ohně. Hořelo v garáži rodinného domu na kopci zvaném Tvrz v Lužkovicích což je cca 700 metrů od naší zbrojnice. Po příjezdu na místo nám bylo velitelem zásahu řečeno, že je již vše uhašeno a že můžeme jet. Z toho vyplývá, že požár nebyl velkého rozsahu. Příčina požáru byl asi žhavý popel v plastovém kýblu. Na místě bylo, kromě nás a profíků z města, ještě SDH Lužkovice.


úterý 5. června
výjezd do Zlína. Asi kolem třetí hodiny odpoledne zazněla u nás v obci siréna, která je řízena ze Zlína. Několik chlapů se seběho u zbrojnice a po zjištění, co se děje se okamžitě vyjelo. Tentokráte se nejelo k ohni, ale k jinému přírodnímu živlu a to k vodě. Lokální průtrž mračen nad Zlínem a jeho okolím způsobila přetečení pěti rybníků umístěných kaskádovitě nad sebou, které se nacházejí nad městem. Důsledkem toho byly zatopeny sklepy a ostatní prostory na stejné úrovni v městské části Zlín – Prštné. My jsme odčerpávali vodu z těchto prostor pomocí kalového čerpadla HONDA WT40X. Kolem půl osmé večer se naši vrátili z výjezdu domů. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.


neděle 27. května
výjezd na Želechovické Paseky. Zhruba v 8:45 ráno byl nahlášen požár domu v části zvané Obůrky. My jsme vyjeli okamžitě po tom, co se seběhlo dost lidí k výjezdu. Ještě než jsme přijeli na místo bylo nám velitelem zásahu oznámeno přes radiostanici, že požár je již pod kontrolou a vody je dostatek a tak náš zásah byl u konce.


sobota 7. dubna
výjezd do Lužkovic (okres Zlín). Kolem 10. hodiny večerní jsme byli přivoláni k požáru v rodinném domě ve vedlejší obci Lužkovice. V něm usnul muž se zapálenou cigaretou, od které vypukl požár. Této skutečnosti si ale naštěstí včas všimli sousedé, kteří muže vynesli a přivolali pomoc. Zpráva z portálu POŽÁRY.cz
zde.