zásahy 2010




přehled výjezdů za rok 2010 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.


pondělí 27. prosince
Želechovice na Dřevnicí. Snad již opravdu poslední výjezd v tomto roce proběhl kvůli požáru v naší obci. Chvilku před sedmou hodinou večerní byla výjezdová jednotka informována o požáru na území naší obce. Za několik minut od vyhlášení poplachu jsme již byli na místě a to za místním obchodním střediskem Jednota, kde hořela vysokým plamenem plastový kontejner na odpadky. Hasiči z HZS Zlín dojeli těsně před námi a už měli situaci pod kontrolou. Po vzájemné spolupráci jsme asi po 15 minutách odjeli.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 6 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Ladislav Zicha.


úterý 14. prosince
Zlín. Letošní další výjezd byl opět do krajského města, kde hořela bývalá tržnice Baťák u autobusového nádraží. Poplach nám byl vyhlášen v 15:11 a zhruba do osmi minut jsme vyjeli. Na místě nám bylo velitelem zásahu řečeno, že máme vyčkat a dělat zálohu, kdyby bylo potřeba více vody než bylo k dispozici. Asi po hodině nám velitel zásahu řekl, že můžeme odjet. Vyplnili jsme zprávu o zásahu a jeli jsme k domovu. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Radek Šarman.


čtvrtek 8. července
Zlín. Další letošní výjezd byl do krajského města, přesněji na sídliště Jižní Svahy. Nahlášen byl požár v 11. patře v prvním segmentu na ulici Okružní. Poplach byl u nás v obci vyhlášen 8:41 a za 5 minut jsme již vyjížděli směr Zlín. Cesta na místo nám zabrala 10-15 minut.

     Na místě jsme propojili naši cisternu s vozidlem vybavené vysokozdvižnou plošinou. Dále jsme pomohli při vynesení nástrojů potřebných při likvidaci požáru. 10:45 jsme odjeli z místa události. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 3 naši členové: Michal Gahura, Stanislav Hlahůlek, Petr Hrazdira.


středa 2. června
Želechovické Paseky a Želechovice nad Dřevnicí. Po celonočních deštích byla naše jednotka svolána v 5:44 ráno k výjezdu. Místem zásahu bylo Zeléné údolí na Želechovických Pasekách (cca 6 km od základny). Nahlášená událost byla sesuv půdy na obytnou chatu. Po přijezdu na místo jsme od vlastníků chaty zjistili příčinu sesuvu. Voda, která tekla z lesů byla přímo svedena do výtoku, jenž končil přímo nad zmíněnou chatou. Společně s jednotkou Pasek jsme dokončili výkop strouhy, která odváděla vodu z výtoku mimo chatu. Před námi ji začali kopat místní obyvatelé.

     Po této akci jsme celý den jezdili po obci a pomáhali občanům s přenášením věcí a čerpáním zaplavených studní (navečer po opadnutí vody). Následkem vydatných dešťů se také vylil v několika místech místní potok Obůrek a ten zaplavil několik zahrad, studní a také naše Posezení na Střelnici. I tam bylo poté mnoho práce. Návrat na základnu byl kolem 20:00. Seznam výjezdů podle HZS Zlínského kraje zde. Námi pořízené foto zde.

     Tohoto výjezdu a následných prací se zúčastnilo 16 našich členů: Tomáš Čechmánek, Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Otakar Ronza, Radim Sedláček, Michal Směšný, Radek Šarman, Roman Špendlík, Josef Šuba, Miroslav Tišer, Irena Vajdáková, Ladislav Zicha.


sobota 24. dubna
Klečůvka. V poslední době se s požáry doslova roztrhl pytel a tak jsme si připsali další ostrý výjezd v tomto roce. Hodně pozdě v noci anebo by se dalo říct, že už nad ránem, se u nás v obci rozjela siréna. Poté nám došly i smsky, kde a co hoří. Hořela maštal na Klečůvce. Po příjezdu k požáru nám bylo velitelem zásahu řečeno, že budeme dovážet vodu kyvadlově spolu s SDH Klečůvka. Následně jsme ale našli hydrant a tak jsme napojili několik „béček“ profíkům ze Zlína do jejich cisterny. Bohužel se ale ukázalo, že v hydrantu není žádný tlak a tak jsme nakonec vodu stejně dováželi kyvadlově. Ke zbrojnici jsme dojeli kolem 6. hodiny ráno. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Otakar Ronza, Radek Šarman, Ladislav Zicha.


neděle 4. dubna
Zlín – Příluky. Večer před velikonočním pondělím měl být jako každý rok stejně poklidný, ale osud tomu nakonec chtěl jinak. Ve 22:17 zazněla v obci siréna svolávající nás do zbrojnice. Taktéž přišly sms z KOPIS HZS ZLK a tak už bylo jasné, co a kde hoří. Hned po vytažení cisterny jsme ve 22:23 vyjeli směr Lužkovice. Měla hořet stodola na Pekárenské, takže bylo jasné, že se jedná o ulici na Příluku směrem k Průmyslové zóně. Již zdálky jsme viděli blikající hasičská auta, ale po ohni ani památky. Po příjezdu na místo ve 22:29 nám bylo velitelem zásahu řečeno, že se jedná o planý poplach a tak jsme se vrátili zpět na zbrojnici. I když se jednalo o zbytečný výjezd, určitě nebyl na nic. Minimálně jsme se zase jednou po čase naostro zúčastnili výjezdu a prověřili si sami sebe, jak rychle a kolik se nás v případě poplachu sejde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 9 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura Tomáš Gahura, Daniel Hamšík, Stanislav Hlahůlek, Petr Hrazdira, Otakar Ronza, Radim Sedláček, Šarman.


čtvrtek 4. února
Želechovice nad Dřevnicí. První výjezd letošního roku si pospíšil. Tak brzo jsme ho opravdu nečekali. Přibližně 10:26 byl náš sbor vyrozuměn sirénou a pomocí sms o vzniklém požáru. Během asi 5 až 10 minut se u zbrojnice shromáždilo 6 hasičů a vyjelo se k ohni. Cestou jsme se dozvěděli, že hoří v areálu bývalého JZD v dřevařské firmě Pešl. Na místě již byli profíci ze Zlína, kteří už měli požár pod kontrolou a tak jsme chvíli počkali, zdali nás přece jenom nebude třeba a kolem 11. hodiny jsme se vrátili zpět na zbrojnici. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde. Námi pořízené foto na místě zásahu zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 6 našich členů: Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Radek Šarman, Josef Ševčík, Josef Šuba.