zásahy 2011




přehled výjezdů za rok 2011 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde.


neděle 18. prosince
Provodov. V nočních hodinách se u nás v obci rozezněla siréna, která oznamovala, že se něco děje. Poté nám přišly smsky, kde co hoří. Hořelo na Provodově a to seno a sláma v místním JZD. U zbrojnice se nás sešlo 5 a tak jsme vcelku rychle vyjeli. Po cestě jsme ještě nabrali další dva bratry a jeden přijel rovnou za námi na Provodov. Zde je vidět jak naši členové rádi a nezištně pomáhají a nevadí jim ani osobně přijet až na místo zásahu. Po příjezdu nám velitel zásahu řekl, že budeme kyvadlově dovážet vodu spolu s dalšími sbory. Toto jsme prováděli cca do 3. hodiny ranní. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 8 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Bronislav Kotas, Zdeněk Kűhr, Otakar Ronza, Michal Směšný, Radek Šarman.


středa 23. listopadu
Želechovice nad Dřevnicí. Středeční popoledne začalo vskutku originálně. Několik minut po jedné hodině se obcí novým způsobem z místního rozhlasu rozlehla zpráva o svolání hasičů na zbrojnici. Je zajímavé, že dálkově ovládaná siréna nebyla aktivována a tak zněl pouze celkem tichý signál z rozhlasu. Nebýt sms, které nám chodí, ani by někteří nevěděli (neslyšeli), že nějaký poplach je. Nový způsob hlášení, pokud se nejednalo o chybu, nám nebyl vůbec sdělen, což je chyba. Navíc siréna je daleko více slyšet.

     Ale k samotnému výjezdu. V 5 lidech jsme během pár minut vyjeli k ohni v naší obci. Ten byl nahlášen v dílně u RD blízko naší školy hned u hlavní cesty. Zásah trval ze strany profíků jen pár minut, protože se nejednalo o nic velkého a tak po podání potřebných místních informací jsme byli odvoláni zpět na základnu. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Petr Dolanský, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Radek Šarman, Roman Špendlík.


neděle 6. listopadu
Hvozdná. Klidnou neděli v naší obci narušila siréna a tak bylo hned jasné, že se něco děje. Poté nám došly smsky, z kterých jsme se dozvěděli, že hoří ve Hvozdné hala s uskladněnou slámou v areálu JZD. U zbrojnice se nás sešlo 5 a tak jsme vyjeli. Už z dálky byl vidět dým a tak bylo zřejmé, že to nebude nic malého. Po příjezdu na místo jsme se byli zeptat, co máme dělat, a velitelem zásahu nám bylo sděleno, že budeme spolu s dalšími sbory dovážet kyvadlově vodu. Toto jsme prováděli zhruba do 17:00, tzn. do té doby, než se rozhodlo, že se hala nechá vyhořet kvůli narušené statice haly a tak dovážka vody již nebyla potřeba a tak jsme byli posláni zpět na základnu. Oficiální zprávy HZS Zlínského kraje zde a zde. Námi pořízené foto zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Michal Gahura, Zdeněk Kűhr, Otakar Ronza, Radek Šarman, Ladislav Zicha.


pondělí 15. srpna
Želechovice nad Dřevnicí. Po poklidném a slunečném dni se nad naší obcí objevily zlověstné mraky po nichž hned přišla silná bouřka a hrozný liják, který v rozmezí půl hodiny začal zaplavovat cesty v obci. Kanály totiž nestíhaly pobírat všechnu vodu a tak vše teklo po cestě směrem k poště, kde se vytvořila taková malá laguna.

     Poté jsme byli operačním střediskem povoláni k výjezdu pomocí smsek. Jednalo se o technickou pomoc – čerpání vody ze zaplaveného domu, a jelikož pršelo vcelku dost, tak jsme v průběhu dalších hodin odčerpávali vodu ze sklepů a garáží i dalším občanům. Dalšími sbory zasahujícími u nás v obci byly Želechovické Paseky, Klečůvka i profíci ze Zlína. Reportáž RTA zde. Foto zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 13 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Tomáš Gahura, Daniel Hamšík, Bronislav Kotas, Zdeněk Kűhr, Otakar Ronza, Michal Směšný, Radek Šarman, Josef Ševčík, Radomír Špendlík, Roman Špendlík, Ladislav Zicha.

     Další den v odpoledních hodinách se rovněž vyjelo odčerpávat vodu ze sklepů a podobných míst. Této činnosti se zúčastnilo 5 našich členů: Petr Dolanský, Tomáš Čechmánek, Michal Gahura, Petr Hamšík, Ladislav Zicha.


neděle 17. dubna
Želechovické (Lipské) Paseky. Z poklidné slunné neděle a času oběda nás vytrhla siréna a sms zprávy na našich telefonech, že hoří zase u nás, resp. na Želechovických Pasekách. Jelikož v neděli je většina lidí doma, seběhlo se nás u zbrojnice plné auto. Zhruba do 5 minut jsme i vyjeli. Po zjištění, že hoří někde směrem na známou „vyhlídku“ na Lipských pasekách, jak se u nás říká, jsme upravili směr naší cesty. Po zhruba deseti minutách trmácení do prudkého stoupání jsme konečně dorazili na místo. Už z dálky však bylo jasné, že nejde o nic velkého. Hořelo uskladněné dřevo a trámy vedle jedné rekreační chatky zhruba 500 metrů od cesty. Po sečkání zhruba čtvrt hodiny na místě a ujištění, že nebudeme potřeba, nás velitel zásahu poslal zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 11 našich členů: Michal Gahura, Tomáš Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Otakar Ronza, Radek Šarman, Josef Ševčík, Radomír Špendlík, Roman Špendlík, Ladislav Zicha.


čvrtek 7. dubna
Želechovice nad Dřevnicí. Cílem našeho letošního druhého zásahu byl střed naší obce. Po velkém požáru na Příluku v Dektradu byl i toto rozsáhlý požár. Hořel místní autoservis a už z dálky byl vidět hustý dým valící se z budovy. Na místě jsme byli během 10 minut a hned nám byly rozděleny úkoly. Nejdříve jsme napojili cisternu zasahujících profíků ze Zlína na místní hydrant a poté jsme vlastním proudem ochlazovali a hasili střechu servisu. Později jsme také z automobilového žebříku strhávali štít budovy a hasili půdu. Další zasahoval z žebříku. Zásah trval několik hodin a kromě nás a profíků ze Zlína byl na místě i sbor Slušovic. Po uhašení ohně jsme ještě zůstali na dohlídku místa. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde. Video zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 4 naši členové: Michal Gahura, Daniel Hamšík, Stanislav Hlahůlek, Petr Hrazdira.


pátek 18. února
Zlín – Příluky. Zhruba v 19:14 přišly členům výjezdové jednotky smsky o požáru na Příluku. Zároveň se rozezněla i místní siréna. O několik minut později jsme již vyjížděli na místo, kam jsme dorazili jako první dobrovolný sbor. Hořela nově postavená skladovací hala firmy Dektrade na místě bývalé sadové kolonie.

     Rozvinuli jsme dopravní vedení od hydrantu k naší cisterně a od ní dále k automobilovému žebříku profesionálů z HZS Zlín, kteří pomocí něho hasili budovu shora. Postupně přijížděly další jednotky a po několika hodinách byl požár zkrocen. Jako dohled nad místem požáru byla určena jednotka hasičů z Prštného a náš sbor. Na základnu jsme se vrátili promrzlí kolem 7 hodiny ranní. Oficiální zprávy HZS Zlínského kraje zde a zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 5 našich členů: Radim Sedláček, Michal Směšný, Radek Šarman, Josef Ševčík, Ladislav Zicha.