zásahy 2014




přehled výjezdů za rok 2014 vydaný HZS Zlínského kraje
článek i s jednotlivými přehledy výjezdů jednotek SDH ve Zlínském kraji zde. Novinkou pro rok 2014 je zavedení evidence nezásahové činnosti JSDH, která souvisí se základními úkoly pro které jsou JSDH zřizovány. Statistika zde.



úterý 30. září
Želechovice nad Dřevnicí. Před sedmou hodinou večerní se v obci rozezněla siréna, která nám oznamovala, že je nás někde potřeba. Na základě SMS a komunikace s operačním střediskem jsme jeli směr Želechovické Paseky. Za 9 minut od vyhlášení poplachu jsme byli na místě. Chvilku před námi přijeli profíci ze Zlína. Jednalo se o zahoření sazí v komíně rodinného domu. Naštěstí se oheň nikam jinam nerozšířil a větší škody tedy nenapáchal. Komín bylo potřeba pročistit a vybrat saze. Tímto apelujeme na občany, aby si nechávali komíny pravidelně kontrolovat a vymetat.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 7 našich členů: Petr Dolanský, Tomáš Gahura, Stanislav Hlahůlek, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný, Ladislav Zicha.



pátek 1. srpna
Želechovice nad Dřevnicí. Letošní čtvrtý výjezd byl v naší obci. Po osmé hodině ráno byla nahlášena technická pomoc v restauraci U Vágnerů, kde byl zatopený sklep do zhruba půlmetrové výšky. Na místě byli také profíci ze Zlína. Po vyčerpání veškeré vody a následném úklidu jsme se zhruba po hodině a půl vrátili zpět na zbrojnici.

     Tohoto výjezdu se zúčastnili 4 naši členové: Michal Gahura, Tomáš Gahura, Bronislav Kotas, Daniel Hamšík.



sobota 24. května
Zlín - Lužkovice. Další náš výjezd byl hned v několika hlediscích zajímavý a netradiční. V tento den probíhala hasičská soutěž na Klečůvce. Zrovna jsme chystali věci našim holkám, když v tu chvíli Danek Hamšík přiletěl k nám ostatním, že hoří a je výjezd. Nevěřícně jsme zkontrolovali mobily a opravdu. Jelikož jsme byli na soutěži s cisternou, byl příjezd na místo velice rychlý (cca 3 minuty). Požár byl hlášen z průmyslové zóny pod Klečůvkou nedaleko lipského překladiště kontejnerů. SMS zpráva oznamovala požár popelnice a kontejneru, což většinou znamená, že to nebude nic velkého, v podstatě rutina.

     Po příjezdu na místo jsme průzkumem zjistili situaci na místě. Hořelo více, než co říkala zpráva, ale zase ne tolik, že by se to nedalo zvládnout. Kromě různých palet, hořel taktéž zaparkovaný nákladní automobil. Jelikož jsme byli na místě první, rozvinuli jsme dva útočné proudy proti rozhořívajícímu se ohni. Další z nás hledali v areálu hydrant. Během okamžiků ovšem bylo slyšet z ohně několik výbuchů a oheň se rozšířil na další uskladněný materiál, zřejmě různé plasty. Žár byl tak velký, že nezbylo nic jiného než ustoupit.

     V tu chvíli do areálu už najížděly další hasičské jednotky včetně profíků ze Zlína. Po informování velitele zásahu, co se na místě děje, se začalo vytvářet vedení, které z přijíždějících cisteren zásobovalo vodou útočné proudy zasahujících hasičů. Nakonec kluci z Pasek zprovoznili ucpaný hydrant a také se zřídila dálková doprava vody z nedaleké řeky Dřevnice. Přes nás jsme doplňovali vodou žebřík, který vše hasil shora.

     Asi za hodinu byl oheň pod kontrolou. Ovšem škody byly velké. Naštěstí se oheň nerozšířil do blízké haly ani nikam jinam a zůstal pouze na volném prostranství, i když vnější plášť nejbližší haly to odnesl celkem dost. Kolem 17:30 jsme byli, jako i jiní, odesláni zpět na základnu a na místě zůstali kluci z Lužkovic a Lípy. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 9 našich členů: Tomáš Čechmánek, Petr Dolanský, Michal Gahura, Tomáš Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Michal Směšný, Radomír Špendlík, Roman Špendlík.



sobota 22. března
Želechovice nad Dřevnicí. Letošní druhý výjezd byl situován opět v katastru naší obce. Přesněji řečeno do méně obydlené části Batalice. V čase 19:20 se obcí rozhučela siréna, která nás svolávala k zásahu. Dle došlé SMS nebylo místo požáru úplně zřetelné, ale po kontaktování KOPISu se vše vyjasnilo. Několik set metrů za domem Veleckých jsme zastavili s cisternou na cestě a směrem z kopce k hlavní cestě natáhli vodní vedení 3x hadice B a 5x hadice C k požáru krmelce a okolního porostu a větví.

     Profíci na místě oheň udolávali lopatami a my jsme se přidali s vodou. Asi po půl hodině práce bylo vše zahašeno a po obhlídce místa požáru bylo vyhodnoceno, že se všichni mohou vrátit na své základny. Vyšetřovatelem hasičů bylo konstatováno, že důvodem vzniku požáru je úmyslné zapálení neznámým pachatelem. Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 8 našich členů: Petr Dolanský, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Bronislav Kotas, Otakar Ronza, Michal Směšný, Josef Ševčík, Ladislav Zicha.



čtvrtek 6. března
Želechovice nad Dřevnicí. Letošní první výjezd se odehrál v katastru naší obce. Na ulici Pod Stráží, která je nad naší školou, byl nahlášen v 18:34 požár komína v rodinném domě. Během ani ne 10 minut jsme byli na místě. V dobu již zasahovali zlínští profíci, kterým jsme pomohli s přenášením potřebného vybavení. Asi po čtvrt hodině byl požár zlikvidován a všechny nezbytné práce pomalu dokončeny a tak jsme byli odesláni velitelem zásahu zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se zúčastnilo 6 našich členů: Michal Gahura, Tomáš Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Otakar Ronza, Ladislav Zicha.