zásahy 2023




Vysvětlení rozdílu mezi výjezdem/zásahem a činností:

Výjezd je zjednodušeně zásah jednotky požární ochrany u akutní mimořádné události, která bezprostředně ohrožuje zdraví, životy či majetek a nastává nepředvídaně. Tyto činnosti jednotky požární ochrany jsou evidovány prostřednictvím zprávy o zásahu (ZOZ).

Činnost. Již několikátým rokem je vedena také evidence nezásahové činnosti JSDHO, která souvisí se základními úkoly, pro které jsou jednotky zřizovány. Tyto činnosti jednotky požární ochrany jsou evidovány prostřednictvím zprávy o činnosti (ZOČ). Jde o evidenci poskytování pohotovostních a jiných služeb nebo prací (§ 97 zákona č. 133/1985 Sb.), které jsou zpravidla předem dohodnuty a následně ve vhodném (domluveném) termínu plánovitě plněny. Jedná se o události, u kterých není bezprostřední ohrožení, nebo jednotka požární ochrany provádí činnosti k předcházení vzniku potenciálního ohrožení (např. čištění komunikací a kanálů, zajišťování kulturních a sportovních akcí, likvidace vos či sršňů, asistence, služby pro zřizovatele jednotky požární ochrany mimo prostor stanice, apod.).







přehled výjezdů za rok 2023 vydaný HZS Zlínského kraje
článek se souhrnými údaji o výjezdech jednotek SDH ve Zlínském kraji zde. Odkaz na statistiku zde.



neděle 31. prosince (9. výjezd)
Želechovice nad Dřevnicí. V 19:44 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach k požáru tújí na ulici 4. května v naší obci. Jelikož byl silvestr a spousta lidí bylo pryč, tak jsme se poskládali v počtu 3+1, což je i tak dostatečný počet. Po příjezdu na místo již túje hasili hasiči ze Zlína a tak jsme jen zůstali na místě chvilku jako záloha. Oheň byl ale uhašen během krátké doby a tak jsme všichni odjeli zpět na své základny.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnili 4 hasiči: Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný.




čtvrtek 28. prosince (8. výjezd)
Želechovice nad Dřevnicí. V 16:41 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach k požáru odpadu na ulici Výpusta. Dle informací se mělo jednat o hromadu nábytku u stromu u rodinného domu. Na místo jsme přijeli asi minutu po proficích ze Zlína, kteří měli ale již situaci pod kontrolou. Po pár minutách jsme tak byli poslání zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 7 hasičů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Lukáš Kruťa, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný.




neděle 26. listopadu (7. výjezd)
Zlín - Příluky. V 11:53 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach k požáru nízké budovy - rodinného domu na nedalekých Přílukách. Za 8 minut od vyhlášení poplachu jsme vyjeli na nahlášené místo. Po příjezdu k požáru byla velká usedlost/rekreační objekt v rekonstrukci za bývalým JZD na kopci směrem Štákovy Paseky v jednom ohni. Někteří hasiči již hasili a ihned se zřizovaly další útočné proudy ze všech stran objektu. Na místě byl také žebřík zlínských profíků. My jsme se účastnili jak hašení v dýchací technice, tak i později jsme rozebírali střechu atd. Potřeba byla každá ruka. Po asi hodině intenzivního hašení se podařilo uhasit největší ohniska požáru a dále se systematicky postupovalo v dohašování lokálních ohňů. Následovalo rozebírání střešní konstrukce atd. Požár byl tak rychlý a intenzivní, že v podstatě střecha objektu je ztracena, někde i stropy, ale velká část se podařila zachránit. Ze zásahu jsme odjížděli kolem šestnácté hodiny promrzlí, ale s pocitem dobře vykonané práce. (foto)

     Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 8 hasičů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Robert Čapák, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Adam Kruťa, Zdeněk Kűhr.




čtvrtek 14. září (6. výjezd)
Slušovice. Ve 22:55 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach. Jednalo se o požár haly firmy Pneu Vraník před Slušovicemi. V krátkém čase jsme se seběhli u zbrojnice a za cca 6 minut vyjeli cisternou v počtu 4+1. Jak známo pneumatiky hoří velmi dobře a jejich hašení je velmi náročně, takže jsme doufali, že požár nezasáhl přímo výrobu. Několik minut po cisterně vyjel i náš dopravní automobil v počtu 3+1. Po příjezdu na místo a nahlášení jsme se zjistili, že už zřejmě probíhá dohašování požáru. Naštěstí prý hořela jen nějaká vzduchotechnika. Na místě byla spousta jednotek, ale to se dalo čekat, když se jednalo o požár tohoto typu provozu. Po asi 10 minutách byly skoro všechny jednotky poslány zpět na základnu. Po přijetí do zbrojnice následoval úklid výstroje a techniky a návrat domů do našich postelí.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 9 hasičů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Robert Čapák, Petr Dolanský, Petr Hrazdira, Adam Kruťa, Lukáš Kruťa, Zdeněk Kűhr, Michal Směšný.




čtvrtek 24. srpna (4. činnost)
Želechovice nad Dřevnicí. Na žádost vedení naší obce jsme opět provedli kropení bourané suti domu na adrese Přílucká 6 (byvalá Ševčíkova pekárna) z důvodu velké prašnosti. Celá akce zabrala opět zhruba hodinu.

     Této činnosti se za nás zúčastnili 3 hasiči: Robert Čapák, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr.




středa 23. srpna (5. výjezd)
Otrokovice. Ve 14:15 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach. Jednalo se o rozsáhlý požár průmyslového objektu v Otrokovicích na Baťově, kde byl vyhlášen dokonce nejvyšší zvláštní stupeň požárního poplachu. My jsme byli součástí střídání jednotek, které na místě byly již od rána. Po příjezdu na místo události jsme se na pokyn štábu velitele zásahu přesunuli společně s dobrovolnými hasiči ze Slušovic a Ratají do našeho sektoru. Zde jsme natáhli jeden útočný proud C z naší cisterny a za pomocí nastavovacích žebříků jsme požářiště kontrolovali a dohašovali ze střechy. Mezitím nás jiné cisterny dopouštěly. Příležitostně jsme také pomáhali rozmisťovat bariéry pro usměrnění dopravy. Takto to bylo až do 21. hodiny, kdy nás velitel zásahu odeslal zpět na základnu.

     Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 6 hasičů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Robert Čapák, Daniel Hamšík, Lukáš Kruťa, Radim Sedláček.




úterý 22. srpna (3. činnost)
Želechovice nad Dřevnicí. Na žádost vedení naší obce jsme provedli kropení bourané suti domu na adrese Přílucká 6 (byvalá Ševčíkova pekárna) z důvodu velké prašnosti. Asi za hodinu bylo hotovo.

     Této činnosti se za nás zúčastnili 2 hasiči: Kryštof Balajka, Zdeněk Kűhr.




neděle 20. srpna (2. činnost)
Želechovice nad Dřevnicí. V tento den jsme prováděli požární dohled na RZ Pindula, která se jela naší obcí v rámci známé motoristické soutěže Barum rally Zlín. V případě, že by došlo k nějaké nehodě či požáru, byli jsme připravení vyjet. Naštěstí se nic nestalo a tak celý den proběhl klidně.

     Této činnosti se za nás zúčastnili 4 hasiči: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Zdeněk Kűhr, Vítězslav Máčala.




neděle 2. července (4. výjezd)
Provodov. V 11:30 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach. Jednotka vyrazila v počtu 6+1 k místu události - požár trávy Provodov. Na místo zásahu jsme se řídili bodem k mapě dle výjezdového tabletu, avšak na vrcholu kopce navigace již nedokázala najít přesnou cestu. Řídili jsme se tedy sloupem černého dýmu vycházejícího z údolí. Pokračovali jsme tedy polní cestou směrem ke zdánlivému místu hoření. Cesta však zanedlouho skončila a my jsme zůstali asi 300 metrů nad místem zásahu. Dva naši členové se tedy vydali zjistit situaci a zbytek družstva se rozhodl najít alternativní cestu k zásahu. Což se povedlo, ale nebylo možné najet blíže k požáru, protože cisterna HZS zde zapadla a zatarasila tak cestu. Naštěstí, prostředky na místě (CAS a DA JSDHO Provodov) byly k likvidaci dostatečné a asi po 10ti minutách jsme byli odesláni zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 7 hasičů: Kryštof Balajka, Robert Čapák, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Zdeněk Kűhr, Vítězslav Máčala, Michal Směšný.




čtvrtek 13. dubna (3. výjezd) - cvičení
Zlín. V 8:57 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach. Čas výjezdu byl necelých 6 minut a dalších zhruba 9 minut zabrala cesta na místo události, což je super čas na to, jak doprava na této trase aktuálně vypadá. Cílem tedy byla 21. budova v areálu Svitu alias mrakodrap. Nahlášen byl požár přes signalizaci EPS. Po příjezdu na místo jsme dostali od velitele zásahu info, že se jedná o PROVĚŘOVACÍ CVIČENÍ a za úkol jsme dostali nachystat páteřní desku a transportní plachtu a uvnitř budovy čekat na další pokyny. Nakonec těchto propriet nebylo potřeba a dalším úkolem byla kontrola osob na shromaždišti před budovou, zda někdo nepotřebuje pomoc. Po kontrole celé budovy bylo cvičení nakonec ukončeno a my jsme odjeli zpět na základnu. Kromě nás a zlínských profíků se zásahu zúčastnila také jednotka města Zlína z Prštného. Pro nás další cenná zkušenost. (foto)

     Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 6 hasičů: Patrik Coufalík, Robert Čapák, Daniel Hamšík, Lukáš Kruťa, Zdeněk Kűhr, Vítězslav Máčala.




sobota 25. března (1. činnost)
Želechovice nad Dřevnicí. Ve 14:10 jsme vyjížděli na žádost vedení naší obce pročistit propustek pod komunikací na Želechovických Pasekách. Místo se nacházelo u cesty vedoucí k Meadow ranči zhruba mezi lokalitami Nad Kouty a Hulajky. Propustek byl řádně ucpán kameny, zeminou a částečně i kořeny. Celá práce byla hotova za asi 1,5 hodiny.

     Této činnosti se za nás zúčastnilo 6 hasičů: Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Vítězslav Máčala, Miroslav Smolka.




sobota 8. dubna (2. výjezd) - cvičení
Želechovice nad Dřevnicí. V 15:38 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach. Nahlášen byl požár nízké budovy v naší obci na Přílucké 6. Po seběhnutí na zbrojnici jsme vyjeli na místo události. Chvilku před námi na místo přijelo HZS Zlínského kraje. Tam jsme se tedy dozvěděli, že se jedná o "pouze" o PROVĚŘOVACÍ CVIČENÍ, ale dále se postupovalo jako při ostrém výjezdu. Po nahlášení veliteli zásahu šli 2 naši členové v DT dovnitř a dostali za úkol hledat ohnisko požáru. Tento posléze našli a uhasili. Dále se otvírala okna a přetlakovým ventilátorem se vytlačoval dým z budovy. Vše se dělalo v kooperaci s klukama ze Zlína. Také se prostory prohledávaly, zda se v objektu nenachází nějaká osoba. Toto podezření se nepotvrdilo. Další náš člen byl připraven v DT pro případ potřeby a také jsme nachystali hadice C a proudnici pro případný druhý proud od rozdělovače, ze kterého byl do budovy natažen již 1 proud C. Po ukončení cvičení, bylo toto vyhodnoceno velitelem zásahu a také velitelem stanice Zlín, který cvičení pořádal. Po ujasnění si pár věcí z průběhu zásahu jsme se vrátili na své základny.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 8 hasičů: Patrik Coufalík, Robert Čapák, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Vítězslav Máčala, Miroslav Smolka.




pátek 17. února (1. výjezd)
Želechovice nad Dřevnicí. Letošní první výjezd byl k velkému požáru přímo v naší obci. Dle sms se jednalo o chatku 4x4 metry někde na Želechovických Pasekách. Za starých časů bychom jeli směr Paseky a během jízdy sledovali okolí, kde uvidíme majáky nebo oheň, což není úplně ideální a hrozí přehlédnutí místa. Pak by se volalo na operační k upřesnění místa atd., což cely zásah zbytečně zdržuje.

     Jelikož ale už máme výjezdový tablet, o kterém jsme psali již v loňském roce, bylo to tentokrát úplně jinak, a o mnoho lepší! V tabletu bylo již při výjezdu uvedeno, že se jedná o areál bývalého JZD spolu s dalšími údaji a tak jsme věděli, kde to zhruba bude (údaje se automaticky stále aktualizují). Jen jsme zapli pro sichr navigaci a jeli. Vyjeli jsme již za 5,5 minuty!

     Jakmile jsme podle navigace dojížděli k cíli, zpomalili jsme a hledali majáky či oheň. Po chvilce jsme uviděli v dálce hluboko v areálu nějaké majáky. Jeli jsme tedy za modrým světlem do vzdálenější části areálu na levé straně až za štěpkovačkou. Zde již byli zlínští profíci, kteří měli skoro natažený jeden útočný proud a hasili. Po rychlé domluvě s velitelem zásahu, jsme natáhli další proud a 2 naši kluci s dýchací technikou začali hasit společně se Zlíňákama. Během asi 10 minut byl požár lokalizován. Dále byl natažen i třetí proud. Všechny nadále hasily zbývající ohníčky.

     Následovalo klasické rozebírání konstrukcí a dohašování skrytých ložisek požáru. Zejména ve střední části objektu byla střešní konstrukce silně narušená a tak se další práce prováděly velmi opatrně.

     Po uhašení všeho a kontrole termokamerou jsme zůstali na místě na dohlídku až do 22 hodin. Během té doby jsme také pomáhali vyšetřovateli hasičů s odhrabáváním sutin v objektu. Objekt, tedy dle dalšího infa sedlovna pro koně a koňáky, skoro kompletně shořela, ale naštěstí se nikomu nic nestalo.

     Jedná se o další případ využití dýchací techniky a je tak vidět, že je to věc opravdu potřebná a v dnešní době využívaná skoro u všech zásahů, kde jsou přítomny škodlivé látky v ovzduší. (foto)

     Oficiální zpráva HZS Zlínského kraje zde.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 8 hasičů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Michal Gahura, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Zdeněk Kűhr, Vítězslav Máčala, Michal Směšný.