zásahy 2024




Vysvětlení rozdílu mezi výjezdem/zásahem a činností:

Výjezd je zjednodušeně zásah jednotky požární ochrany u akutní mimořádné události, která bezprostředně ohrožuje zdraví, životy či majetek a nastává nepředvídaně. Tyto činnosti jednotky požární ochrany jsou evidovány prostřednictvím zprávy o zásahu (ZOZ).

Činnost. Již několikátým rokem je vedena také evidence nezásahové činnosti JSDHO, která souvisí se základními úkoly, pro které jsou jednotky zřizovány. Tyto činnosti jednotky požární ochrany jsou evidovány prostřednictvím zprávy o činnosti (ZOČ). Jde o evidenci poskytování pohotovostních a jiných služeb nebo prací (§ 97 zákona č. 133/1985 Sb.), které jsou zpravidla předem dohodnuty a následně ve vhodném (domluveném) termínu plánovitě plněny. Jedná se o události, u kterých není bezprostřední ohrožení, nebo jednotka požární ochrany provádí činnosti k předcházení vzniku potenciálního ohrožení (např. čištění komunikací a kanálů, zajišťování kulturních a sportovních akcí, likvidace vos či sršňů, asistence, služby pro zřizovatele jednotky požární ochrany mimo prostor stanice, apod.).







sobota 9. února (2. výjezd) - cvičení
Želechovice nad Dřevnicí. V 18 hodin došla výjezdové jednotce sms o výjezdu a to přímo k našemu obecnímu úřadu. Ihned jsme valili na zbrojnici, kde jsme se vybavili, oblekli a vyjeli během několika minut na místo. K úřadu jsme dojeli jako první, což už znamenalo, že to nebude standardní zásah, kdy jsou většinou na místě již profíci z HZS. Podle toho vypadal i průběh zásahu.

     Po prvotním ohledání místa zásahu bylo zjištěno, že okoloprocházející občan uviděl kouř vycházející z budovy a zavolal hasiče. V tomto bodě bylo zjištěno, že se jedná naštěstí "pouze" o PROVĚŘOVACÍ CVIČENÍ. Následoval vstup do budovy v dýchací technice dvou dvojic. Mezitím přijela i jednotka Lípy. Ta natáhla vodní vedení ze zadní strany objektu a dále se účastnila v dýchací technice taktéž zásahu v budově. Během průzkumu budovy byla nalezena 2 ohniska požáru a také jedna zraněná osoba v bezvědomí na půdě. Tato osoba byla vynesena ven, kde jí byla poskytnuta předlékařská první pomoc. Během zásahu se také jednomu zasahujícímu hasiči udělalo mdlo, no prostě odpadl. Nikdo ovšem nevěděl, zda je toto také součást cvičení či je to pravda. Naštěstí i toto bylo cvičení.

     Po ukončení zásahu jsme se i s kluky z Lípy sešli na naší zbrojnici, kde jsme celé cvičení vyhodnotili, a to jak pozitiva tak zejména negativa, abychom se z nich poučili do budoucna. Cvičení bylo opravdu utajeno, kdy o něm věděla jen minimální nutná hrstka lidí a o to v prověřovacím cvičení jde :) (foto)

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnilo 8 hasičů: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Robert Čapák, Petr Dolanský, Daniel Hamšík, Petr Hrazdira, Adam Kruťa, Miroslav Smolka.




neděle 2. února (1. výjezd)
Želechovice nad Dřevnicí. V 17:53 byl naší jednotce vyhlášen požární poplach k požáru v naší obci. Dle informací v sms se jednalo o zahoření pračky v rodinném domě na ulici Nádražní. Během 3 minut jsme vyjížděli ze zbrojnice a na místo jsme přijeli jako první jednotka. Ihned jsme vytěžili majitele domu a udělali rychlý průzkum sklepa v dýchací technice. Majitel již odvětrával okny toto místo a tak DT nebyla potřeba. Pračka již taky nehořela. Mezitím přijelo HZS Zlín, které si po výměně informací přebralo velení u zásahu. Po zkontrolování místa termokamerou bylo konstatování, že je vše ok a byli jsme poslání zpět na základnu.

     Tohoto výjezdu se za nás zúčastnili 4 hasiči: Kryštof Balajka, Patrik Coufalík, Robert Čapák, Daniel Hamšík.